Пропускане към основното съдържание

Как точно психиката и тялото се разболяват взаимно?


Открита лекция, която ще изнесе д-р Стоян Везенков на Фестивала "Свободата да бъдеш", който ще се проведе на 16 ноември 2019. Лекцията е часто от програмата на Фестивала, включваща 33 лекции, практики, семинари и дръм съркъл, които се провеждат в 4 зали в Интер Експо Център с общ капацитет 800 места.

Как точно психиката и тялото се разболяват взаимно?

На лекцията ще се запознаете с основите на психосоматичната медицина и съвременните невронаучни открития, които поставят проблема за "превъзходството" на психиката над тялото или обратно. Всички знаем, че 80% от заболяванията са психосоматични (хипертония, мигрена, астма, тревожни разстройства, панични и страхови разстройства, диабет, автоимунни заболявания), тоест тялото страда и боледува заради конкретна психична причина. Но кои са точните механизми на разболяване все още са гореща тема и в психологията, и в медицината.
На лекцията ще бъдат приведени конкретни примери за доказана "връзка" между психични процеси и разрушаване на финия баланс в тялото на ниво неврофизиология.
Защо не доброто познаване на тази "връзка психика-тяло" може да направи една добра практика (йога, техники за релаксация, медитации и др.) в неефективна, дори разболяваща, подкрепено с примери от практиката на Центъра за приложни невронауки, където д-р Стоян Везенков е научен ръководител и невротерапевт?
Какво изучава невроимунологията и защо след едноседмично постоянно нервно напрежение се предаваме на някой безобиден вирус или просто настиваме?
Как след три месеца нервно-психично напрежение и постоянен стрес ни спохожда симптом в зависимост от типа нервна система, темперамента и начина за справяне с проблеми, конфликти и ситуации?
Днес, не е достатъчно да знаем, че стреса е вреден за здравето ни, а как точно и кога той ни разболява и как точно укрепва нашето здраве?
Как една естествена емоционална реакция в дадена ситуация може да се превърне в пусков механизъм за порочен кръг и заболяване или да ни направи още по-устойчиви и ефективни в ежедневието?
Защо точно подбрана физическата активност е също толкова успешна в лечението на депресия, колкото и антидепресантите и още много други нови отговори на извечни въпроси, които си задаваме всеки ден?

Повече за събитието на 16 ноември 2019 ще намерите тук!


Фестивал Свободата да бъдеш, 16 ноември 2019, 

Събота, 16 ноември 2019 г. от 9:00 ч. до 19:00 ч.

 Фестивал Свободата да бъдеш


Билети на сайта на Фестивала Свободата да бъдеш!

Коментари

Популярни публикации

Разболява ли образователната система децата ни?

Разбира се, че ДА! Образователната система и методи, поведението на родители и учители, пряко влияят на здравето на детето, освен мръсния въздух, праха в класната стая, вредната храна и напитки около училището. Как обаче да индивидуализираме подходите си като родители и учители без да знаем нищо за детското тяло, реакции, капацитет на натоварване и способности за възстановяване и още по-лошо без въобще да си задаваме този въпрос?  Кои са най-важните условия на материалната и нематериална среда за здравословното функциониране на детето на първо място и после за едно приятно и ефективно възпитание и обучение у дома, в детската градина и в училище?  Първо и най-важно, н еобходими са комплексни знания за детето в развитие от всички, които се докосват по един или друг начин с него.  Ще трябва да засегнем една изключително болна тема, без да се прави задълбочен анализ, а именно състоянието на университетите, които подготвят педагогическите и здравни специалисти. Педагогика, психо

Стоян Везенков в "На кафе" с Гала за същността и приложенията на биологичната обратна връзка (биофийдбек)

Какво ще видите в предаването? Какво е биологична обратна връзка? За какво се използва биологичната обратна връзка? Кои симптоми се повлияват успешно с биофийдбек? Демонстрация в студиото на биологичната обратна връзка (Гала с поставени сензори за биофийдбек) Успешни случаи от практиката на д-р Стоян Везенков, по телефона и зад камера За моделните системи за здраве  и още много други любопитни теми Част 1 Част 2 Част 3 Повече информация за дейността на д-р Стоян Везенков тук!

Хвърчащите хора

“Хвърчащите хора /Валери Петров/ Те не идат от Космоса, те родени са тук, но сърцата им просто са по-кристални от звук, и виж, ето ги - литват над балкони с пране, над калта, над сгурията в двора и добре, че се срещат единици поне от рода на хвърчащите хора. А ний бутаме някакси и жени ни влекат, а ний пием коняка си в битов някакъв кът и говорим за глупости, важно вирейки нос или с израз на мъдра умора и изобщо - стараем се да не става въпрос за рода на хвърчащите хора. И е верно, че те не са от реалния свят, не се срещат на тениса, нямат собствен 'Фиат'. Но защо ли тогава нещо тук ни боли, щом ги видим да литват в простора - да не би да ни спомнят, че и ний сме били от рода на хвърчащите хора?” ―  Валери Петров Други стихове >>>>>>